Vi har samlet en række forslag til kortere introduktionsforløb, som kan være første skridt i et samarbejdet med en partnerskole. Forløbene introducerer eleverne til hinanden i en faglig ramme. Idéerne er samlet ind blandt lærere, der arbejder med skolepartnerskaber i det daglige.
Madopskrifter
Elever på begge skoler interviewer deres forældre eller bedsteforældre om deres favoritmadopskrifter. Opskrifterne oversættes og lægges på en fælles blog. Forskellige madtraditioner og forskelle på den mad, bedsteforældrene og de unge selv spiser, diskuteres. Arbejdet kan evt. suppleres med drøftelser om kostråd og sundhed: Er der forskelle på, hvad man mener, der er sundt at spise mellem de to lande – og mellem generationerne?
Ordsprog
Elever på begge skoler indsamler ordsprog. De oversættes og udveksles. Findes der ordsprog i de to lande, som udtrykker det samme med på forskellig måde? Undersøg de bagvedliggende kulturelle og geografiske forklaringer på ordsprogene: Hvilke elementer indgår, og hvad siger billedsproget om det sted, ordsproget stammer fra?
Danmarksbilleder
Eleverne udvælger 10 billeder, som de mener, vil give partnerskolen et retvisende billede af Danmark eller livet i Danmark. Mindst ét af billederne skal udfordre de fordomme (positive eller negative), som udlændinge kunne have af Danmark. Lad eleverne præsentere deres udvalg og forklare, hvilket billede de mener udfordrer fordomme om Danmark og hvorfor.
Diskuter hvilke overvejelser, der blev gjort i udvælgelsen, hvor fordommene om Danmark stammer fra og evt. hvor elevernes billeder /viden om partnerlandet kommer fra? Del elevpræsentationerne med partnerskolen. Man kan fx hente inspiration i UNESCO-projektet ”Scenes and Sounds of My City”.
Filmen om mit land
De danske elever laver en kort Danmarksfilm og eleverne på partnerskolen gør det samme om deres land. Filmene udveksles og diskuteres. Eleverne kan foretage en egentlig medieanalyse og diskutere, hvorfor er filmene prioriteret, som de er. Brug evt. filmene til at lokalisere et fælles emne, som der kan arbejdes videre med.
Tip: Lav filmene korte (max 5 min.), så prioritering af stoffet også bliver en udfordring, og så de er lette at uploade til nettet og mulige for en skole med langsommere netforbindelse at hente ned. Upload til YouTube eller Vimeo – dermed undgår I at skulle bøvle med forskellige filmformater.
Andre introprojekter
Man kan også få inspiration til kortere samarbejdsprojekter – og selv deltage i dem – via platforme som ePals.com og iEARN. Læs mere om dem her.
Debatindlæg: Tre måder fjernundervisning kan bruges til at samarbejde med klasser i udlandet
Projektleder VerdensKlasse, Julie Lindholm, og Verdensmålskoordinator NEXT Uddannelser, Mikkel Hooge Holck, har skrevet et debatindlæg om at nedbryde klasselokalet og arbejde online med globale partnerskoler. Læs debatindlægget i Politiken Skoleliv.