Koordinatoren: Global undervisning på Kalundborg Gymnasium er drevet af lysten

Koordinatoren
Internationale koordinatorer på danske uddannelsesinstitutioner arbejder hver dag med internationalt samarbejde og globalt udsyn i undervisningen. Her hos VerdensKlasse samarbejder vi med klasser over hele landet med de samme ting, men koordinatorerne har fingeren på pulsen på en måde som er anderledes tæt og dag-til-dag. Derfor sætter vi fokus på de internationale koordinatorer og det store arbejde, de gør i det daglige.
Det starter med lysten. Lysten til at kigge ud over Danmarks grænser. Til at inddrage verden i undervisningen. Til at rejse ud og lære om og af folk fra andre lande og kulturer. Til selv at tage små skridt som bidrager til den globale udvikling. Hvis lysten er til stede hos lærere og elever, er der grobund for et spændende og lærerigt globalt fokus - og man kan i hvert fald ikke tvinge den slags igennem. Det fortæller Marie Sandvad, som er international koordinator på Kalundborg Gymnasium.
"Der skal være en lyst hos lærerne, før det giver mening at kaste sig ud i at arbejde med global udvikling. Aktiviteterne skal integreres i undervisningen i klassen, hos lærere og elever. Så bliver det mest udbytterigt og bæredygtigt," siger Marie Sandvad.
Interessen har netop været til stede på skolen. Det kunne Marie Sandvad mærke, fra hun begyndte i sin stilling i 2016. Så derfor har der været et naturligt udgangspunkt at bygge videre på og arbejde med store internationale spørgsmål som især FN's Verdensmål for global udvikling, som sætter retningen for global udvikling på en lang række områder. Det gælder for eksempel målene, som fokuserer på klima og miljøhensyn (for eksempel Mål 6 om rent vand og sanitet eller mål 12 om ansvarligt forbrug og produktion, red.), fortæller Marie Sandvad.
"Der er stor interesse for blandt andet bæredygtighed. Her på skolen arbejder vi for eksempel meget med affaldssortering og bruger regnvand til at skylle ud i toiletterne. Det er ikke kommet af, at man har sagt: 'Nu skal vi opfylde Verdensmålene om bæredygtighed'. Men Verdensmålene om bæredygtighed er oplagte at arbejde med, når interessen allerede er der."
Interessen blandt lærerne er altså afgørende for det internationale arbejde, men det samme gælder naturligvis eleverne.
VerdensKlasse afholder blandt andet workshops om for eksempel Verdensmålene med tanke på elevernes interesse.
Hvad mener koordinatoren Marie Sandvad om den type aktiviteter - hvordan passer de ind i arbejdet med de internationale spørgsmål? Hun siger:
"En workshop kan være en god appetitvækker. Hvis man virkelig vil have noget ud af at arbejde med internationale spørgsmål, skal man dog følge op. Det er vigtigt at indarbejde det som en del af hverdagen i undervisningen, så det ikke kun kommer drypvis med en workshop hist og her," mener Marie Sandvad.
Hun arbejder løbende i det daglige med at "kickstarte" og vedligeholde interessen for globalt orienterede undervisningsaktiviteter. Det er en vigtig del af arbejdet, lyder det.
"Jeg arbejder opsøgende med nye projekter og præsenterer dem så for lærerne. Jeg kommer på banen og foreslår nye ting. En del af mit job er at netværke med andre på området for globalt orienteret undervisning og have fingeren på pulsen. På den måde kan jeg præsentere de nyeste, spændende tendenser på området for lærerne. Det er hårdt benarbejde. Det handler i sidste ende om at skabe forbindelser mellem lærernes hverdag og nye trends og interessante metoder på området.
Interessen er altid til stede
De forbindelser findes i høj grad på Kalundborg Gymnasium, hvor der er en udbredt og vedvarende lyst til at arbejde internationalt, fortæller Marie Sandvad. Eksempelvis er der enorm interesse for at være med i det globale elevudvalg, som for eksempel koordinerer uddeling af Verdens Bedste Nyheder og projekter under Nordplus-programmet. Så megen interesse, at der faktisk ikke er plads til at alle interesserede kan være med.
Og lysten til at arbejde med global udvikling rækker også ud over skolen. Det viste blandt andet et nyligt lokalt samarbejde om at udvikle undervisningsmateriale om bæredygtigt vandforbrug. Her samarbejdede Kalundborg Gymnasium for eksempel med Kalundborg Forsyning om at lave virtual reality-film, der på en nyskabende måde gør bæredygtighed konkret og relaterer spildevand i Kalundborg til globale udfordringer på området.
Lærerne er engagerede og eleverne har lysten. Men man bliver selvfølgelig ikke international koordinator uden selv at brænde for global undervisning, forklarer Marie Sandvad, som blandt andet tidligere har arbejdet i udlandet med frivilligkoordinering og også har erfaring med projektledelse.
"Og så har jeg en stor interesse for globale spørgsmål. Og i sidste ende, ja, faktisk interesse i, hvordan man kan bidrage til at gøre verden til et bedre sted. Jeg er også inspireret af at se, at der faktisk sker fremskridt i verden. Tag for eksempel FN’s Millenniummål (som verdenslederne aftalte i 2000 og løb frem til 2015, red.). Der er sket store ting og måske også flere fremskridt, end man lige tror, blandt andet med at nedbringe antallet af fattige. Som for eksempel sådan en som Hans Rosling (svensk statistiker og debattør, red.) har sat fokus på."
Hvis man vil bruge sin egen interesse for verden i jobbet som international koordinator er det en god idé at tage udgangspunkt i konkrete, overskuelige projekter, mener Marie Sandvad. For det er et langsigtet projekt at samarbejde med lærere og elever om at styrke den internationale dimension på sin skole, fortæller hun.
"Man kan jo starte med at prøve små, afgrænsede ting. For eksempel deler vi Verdens Bedste Nyheder ud en gang om året. Det er til at gå til. Og så handler det igen om at tage udgangspunkt i lysten og interessen, som allerede er der blandt lærerne. Det kræver en del benarbejde at indarbejde globale spørgsmål i sin undervisning og arbejde målrettet med for eksempel Verdensmålene."
Og så skader det selvfølgelig ikke, at man tror på, at man kan være en lille brik i det store, globale arbejde med at forbedre verden.
"Der er allerede momentum, og jeg synes, jeg oplever, at området har fået et boost, især med overgangen fra Millenniummålene til Verdensmålene. Jeg er forsigtig optimist!"
Marie Sandvad
International koordinator på Kalundborg Gymnasium
Cand.soc., international udvikling og uddannelse, Roskilde Universitet