Lærere på studietur til Zambia: Et lille kulturchok

Yderst til venstre er Jan Engdahl Nielsen, som underviser i fysik, matematik og astronomi - til højre for ham Jakob Rasmussen, som underviser i samfundsfag og idéhistorie. Nr. 2 fra højre er den zambianske landmand Gladston, som Jakob Rasmussen fortæller var en interessant person. Nr. 3 fra højre er Lasse Jensen, leder af Global Contact, MS' rejseprogram som arrangerede rejsen.
Jakob Rasmussen og Jan Engdahl Nielsen fra HTX Skjern var i Zambia på en studietur for lærere arrangeret af MS’ rejseprogram Global Contact. De så på projekter og talte programmet igennem med lokale, inden elever fra skolen skal på studietur til oktober. Det er vigtigt at have en organisation i ryggen og at kunne justere programmet face to face, fortæller Jakob Rasmussen, som underviser i samfundsfag og idéhistorie på HTX Skjern.
Hvordan fik i idéen til at lave studietur til Zambia?
Vi var interesseret i at prøve noget lidt anderledes eller unikt med en studietur. Vi talte med folk på andre skoler, og vi spurgte eleverne, hvad der kunne være spændende. Ud fra de indledende snakke havde vi nu en idé om, at det kunne være spændende at rejse til et sted i Afrika. Vi fik så kontakt til MS og Global Contact, som kunne fortælle om forskellige muligheder. Og der lød Zambia som et rigtig godt bud.
Hvad bliver fokus på turen, når eleverne skal af sted?
Det er jo HTX, teknisk gymnasium, så der kommer til at være fokus på teknik og teknologi. Vi kommer for eksempel til at arbejde med spørgsmål om klimaforandringer, og i den sammenhæng skal vi se på de udfordringer, landbruget møder her i Zambia, og hvilke teknologier de tager i brug for at løse dem. Der har vi haft et møde med ActionAid Zambia, som har nogle kontakter til lokale landmænd. Det andet fag, som er repræsenteret på turen, er engelsk. Der er fokus mere på kulturmødet med de lokale hernede.
Hvad har været de største oplevelser på turen?
Vi besøgte et "børnehjem" for forældreløse elefanter, Lilayi Elephant Nursery. Det var rigtig spændende. Og så mødte vi landmanden Gladston i Mazabuka (by med ca. 35.000 indbyggere sydvest for Lusaka, red.), som havde boet 30 år i USA, men nu var vendt hjem for at drive sin families gård. Gladston snakkede om, at tendensen i Zambia er, at når nogen begynder at tjene penge på noget, så begynder alle at gøre det. For eksempel hvis en landmand har tjent gode penge på tomater, så begynder alle at dyrke tomater. Ifølge ham skulle man hellere forsøge at videreudvikle på andres succes frem for at kopiere dem, eller man skulle forsøge sig med produkter, som andre ikke dyrkede. Eksempelvis var han ofte selv eneudbyder af agurker på markederne.
Hvad er du blevet overrasket over?
Jeg blev faktisk først overrasket over, hvor lille kulturchokket var, da vi kom til Lusaka. Det er en storby, som på mange måder ligner store byer som vi kender hjemme fra. Det var først, da vi kom ud på landet, at man for alvor kunne se forskellene. Der kunne vi se, hvor langt små landsbyer ligger fra hinanden og fra større byer. Langt fra, hvad man måske ville kalde “civilisationen” herhjemme. Men vi er jo også privilegerede. Vi har chauffør, der kører os rundt, og vi bliver vist rundt og har et fast program.
Hvad er dine gode råd til andre lærere, som overvejer sådan en lidt anderledes studietur, fx til et afrikansk land?
Først og fremmest er det en god idé at tage kontakt til en organisation, som har kontakter og netværk der, hvor man gerne vil hen. Vi kontaktede Folkekirkens Nødhjælp og MS og endte med at arrangere det igennem MS. Det har været rigtig nemt for os at arrangere turen, fordi MS/Global Contact har tilpasset det hele til, hvad vi kunne tænke os. Man kunne måske godt gøre det på egen hånd, men det ville nok kræve en hel masse forarbejde og sandsynligvis ikke blive lige så godt, fordi man ikke på samme måde ved, hvilke kontakter som er mest relevante.
Hvordan fungerer sådan en researchtur for lærere, som I er på nu? Vil du også anbefale at tage af sted først, kun et par lærere?
Det virker til, at denne rejse er godt givet ud i forhold til at få så god en tur som muligt for eleverne, når de skal af sted til oktober. Vi har mødt mennesker og set steder, som vi også skal med eleverne, og vi har også kunnet lave justeringer på ting, vi tænkte man kunne gøre lidt anderledes. Det kan vel godt lade sig gøre at lave en studietur uden først at tage af sted, som vi har gjort her. Men det er bedre at tage herned. På den måde ender vi mere der, hvor vi gerne vil have turen til at ende, når eleverne skal af sted. Vi kommer sikkert til at tilpasse turen igen, efter eleverne har været af sted og vi kan se, hvordan alt fungerer i praksis. Men det har været godt at være her og kunne snakke alting igennem, før det første hold rejser.
Studieture med Mellemfolkeligt Samvirke (MS)
- MS' rejseprogram Global Contact har stor erfaring med at arrangere studieture til udviklingslande
- Turene går ofte til MS' højskoler i det globale syd
- Global Contact arrangerer ture for højskole- og gymnasieklasser såvel som ture for lærere som forberedelse
- Turene kan også føre til etablering af længere undervisningssamarbejder mellem danske og udenlanske skoler - her står VerdensKlasse klar med vejledning og støtte