Udveksling for lærere i Indien: "Ud af comfortzonen"

Foto: Tine Mikkelstrup.
Udveksling for lærere kan byde på store oplevelser. Man kan for eksempel tage til Indien, som Tine Mikkelstrup og Magnus Limborg fra Gladsaxe Gymnasium gjorde. De sprang ud af dagligdagens rammer i sensommeren 2018 og tog en tuk-tuk lige ind i en helt anden undervisningsverden. Her er Tine Mikkelstrups beretning om de første dage på turen, som blev til virkelighed med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje.
I 2018 etablerede Gladsaxe Gymnasium et partnerskab med Lotus Valley International School Noida, som ligger lidt uden for Delhi. To lærere fra gymnasiet tog afsted på en lærerudveksling til skolen, støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje. Her underviste de i religion og naturgeografi, observerede undervisning og etablerede et samarbejde med skolens lærere. Geografi-eleverne i Danmark og Indien skulle samarbejde om ”water sustainability” med udgangspunkt i Yamuna-floden og Mølleåen, mens religions-eleverne skulle udføre feltarbejde i form af interviews af de indiske elever. Herunder er et uddrag fra min blog om de to første dage i Indien:
Dag et
Vi er vel ankommet til Delhis rige forstad Noida, som er en bydel, der indtil for nylig (og lidt endnu) var (er) en frodig sump slash byggegrund, hvorpå vores ”Hide Away Suites” er situeret. Hotellet lever i dén grad op til sit navn. Således måtte vi køre en rask tur i taxa for at komme til et område med en ATM og mulighed for lidt indkøb. Sidstnævnte lykkedes til fulde i et ellipseformet kæmpe mall - elegant orkestreret til at forvirre sine besøgende, så vi umuligt kunne komme ud, førend vi havde erhvervet os noget glitrende (her er det en uvurderlig hjælp, at Magnus Limborgs datter har den helt rigtige alder til pailletter). Tilbageturen var endnu en udfordring, for her var der Rakhi-festival (hvor brødre og søstre binder bånd om hinandens håndled, og brødrene sværger at beskytte deres søstre i god patriarkalsk stil), så en taxa var umulig at opdrive. Det blev en tuk-tuk i stedet, da min kære medrejsende er den der Crocodile Dundee survivor-type, der ikke har spor til overs for mine “men-jeg-er-nogens-mor”-argumenter. Ud i hæsblæsende trafik modsat køreretningen på ekspresvejen i en trehjulet cykel med påhængsmotor og blikskurs-staffage. Nuvel - jeg er tilbage på hotellet, jeg har god vegetarisk daal i maven, mine børn er ikke moderløse, og det er lykkedes mig at slukke for den isnende aircondition. Internet-forbindelsen stinker, og vejret føles som et permanent ophold i Randers Regnskov, men jeg har nyst 12 gange i dag, og vores chauffør påstår, at hver gang man nyser, er det fordi, nogen savner en. Sandelig en velsignet dag.
Dag to
I dag skulle vi gæsteforelæse på Lotus Valley International School, og det skete ingenlunde uden sværdslag. Første forhindring på vejen… var vejen. Uber-appen tog 2 timer at hente, og da det hidkaldte køretøj aldrig manifesterede sig på ekspresvejen endte vi i… endnu en tuk-tuk. Det ankomstkøretøj er IKKE comme il faut, når man skal undervise Indiens ypperste elite - til gengæld vandt vi mange point på således at vise os friske og handlekraftige hos skolens internationale koordinator Jyoti (det betyder lys og klæder hende ypperligt, for hun er lige så passioneret, som hun er omflakkende), der beundrede denne ukonventionelle initiativ-rigdom. I morgen bliver vi samlet op af en af skolens 83 skolebusser - hvis vi altså helt har forstået HVOR, den vil samle os op… Langt den overvejende del af dagen er gået med at blive vist rundt på skolen - vel at mærke i blok C (den ene af 4), hvilket vidner om skolens imposante størrelse. Her er 4.000 elever i alderen 2,5 til 18, og fagene spænder vidt. Lektor Limborg fik f.eks. en smagsprøve på trommer, og de kommende dage skal vi deltage (ikke observere, men DELTAGE) i kompetenceudviklende aktiviteter såsom "Mask Making", "Vedic Math" og "Yoga"…. Forhindring nummer 2 bestod af et tidsspand på 7 minutter til at spise vores indiske frokost for at kunne nå til undervisning. Yderst overkommeligt skulle det vise sig - for eleverne kunne jo bare vente i lokalet, mens vi indtog et delikat måltid under højlydt beundring fra søde Jyoti over vores evne til at adaptere indiske spisevaner. Som i enhver velkomponeret fortælling opstod den største forhindring til sidst, idet min præsentations-PP (som jeg har gemt i både iCloud, på Google Drev OG på mit skrivebord men IKKE på et USB-stik) ingenlunde kunne kobles på skolens smartboard. Ridderlig som altid, skaffede Lektor Limborg fluks et USB-stik og alt ordnede sig på bedste beskub. Eleverne er noget så velopdragne, skikkelige, tjenstvillige og omhyggelige. De hilser venligt og nysgerrigt på gangene, henter uopfordret ekstra stole, stiller begavede spørgsmål og udfører med beundringsværdig omhu de opgaver, man sætter dem til. Cooerative Learning (et begreb der dækker over forskellige elevaktiverende undervisningsmetoder) var straks lidt værre - de er tydeligvis ikke vant til at skulle rejse sig midt i en time, bevæge sig rundt og - oh gru! - diskutere med andre elever. Lidt ud af comfortzonen skal man jo… og á propós comfort har jeg med slet skjult forargelse bemærket, at cremen af Indiens ungdom lader hånt om al anstændighed og flasher både ankler og skuldre (i hvert fald i fritiden).
Og her har jeg iført mig min salig mormors tækkelige antræk…. Hvad et ladylike snit gør af godt for en midaldrende dames figur går nok nogenlunde ligeligt op med, hvad kunststof IKKE gør i en luftfugtighed på 94%. Så gør mig den tjeneste i det mindste at komplimentere min mormors udsøgte smag i beklædning på vedlagte fotodokumentation fra dagens "Lecture on Religion i Denmark", hvor Lektor Limborg snarrådigt har fanget mig med Martin Luthers ikoniske portræt projiceret på armen… Symbolladningen er uovertruffen.
Sådan kommer du på udveksling
Tine Mikkelstrup og Magnus Limborg fra Gladsaxe Gymnasium rejste til Indien i 2018 for at udveksle erfaringer med indiske undervisere på en lokal skole.
Danida støtter både udvekslingsrejser til udlandet og genbesøg af udenlandske undervisere, såkaldte omvendte rejsestipendier.
VerdensKlasse kan støtte ansøgningsprocessen.
Læs mere på Danidas side om rejsestipendier.
Med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje