Gymnasieelever vender øjnene mod hinduismen

Danske gymnasieelever åbner det globale udsyn og arbejder med kulturforståelse. På den globale linje i 2.g på Gladsaxe Gymnasium har eleverne interviewet indiske skolepiger om religion for at få en større forståelse for andre kulturers forhold til det religiøse. "Feltarbejdet" har de lavet via kontakter etableret på en tidligere udvekslingstur for deres lærere, som besøgte den indiske pigeskole Lotus Valley International School sidste år med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje. Her er to elevers refleksioner efter at have talt med en af de indiske piger.
Katrine Tetzschner Madsen
Christine Dahl Weischer
Som elever på den globale linje i 2.g på Gladsaxe Gymnasium har vi øjnene ud mod verden. I et feltarbejde med indiske skolepiger har vi lært at at religion og hinduisme har langt større betydning for indiske unge, end det umiddelbart har for os danske skoleelever.
I forbindelse med religionsundervisningen har vi i et forsøg på at få klasselokalet ud i verden interviewet indiske skolepiger om religion. Religionens mange nuancer skulle i dette feltarbejde blive vendt op og ned og undersøgt fra alle sider. 17-årige Vaishnavi skriver, at hun går i tempel og beder, men for hende handler hinduisme også om at hjælpe dem i nød, og fx dele mad ud i udsatte områder. Til vores overraskelse skriver hun også, at for hende er der ingen rigtig religion. Man skal tro på det, man vil, og det ene er ikke nødvendigvis mere rigtigt end det andet.
Vi selv lever i et forholdsvist ikke-religiøst samfund her i Danmark og tænkte derfor på forhånd, at religion ville have en større betydning for indere end for os. Vi havde dog stadig en ide om, at religionens betydning ville være falmet i de nye generationer, som det er sket i så mange andre lande. Vi troede, at hinduisme var på vej til at blive et kulturhistorisk element for unge indere. Især på en velhaverskole som Lotus Valley International School Noida. Vi tog fejl.
Danmark er et at de lande, hvor flest unge er tilbøjelige til at sige, at religion gør mere ondt end godt. Vaishnavi tænker ikke sådan. Hun er ikke ignorant overfor de konflikter, der foregår i verden, men hun mener, at hvis man inderligt tror på (en eller flere) gud(er) og liv efter døden, vil man gøre gode gerninger.
En af de ting, der kom mest bag på os, var nok Vaishnavis dybsindige tankegang. I en meget ung alder havde hun allerede gjort sig dybe tanker om livet og formulerede dem med stor inderlighed.
- I would end by saying that it's not the rituals that purify you, it's the teachings that purify your heart.
Med feltarbejde som dette arbejder vi mod at blive globale statsborgere og udvide vores horisont og forståelse for andre religioner og kulturer. Feltarbejdet viste os, at indiske unge lever i en meget anderledes hverdag, end den vi kender, men alle hendes tanker og hendes refleksioner over etiske spørgsmål og store høflighed stod tilbage som stor inspiration for os. For eksempel når Vaishnavi omsætter sine etiske værdier til handling på denne måde:
- Yes, I do go to the temple sometimes on festivals and all but in general I prefer going to a rural area and distribute packets of biscuits, stationary items, etc. among the children.
Samarbejdet blev startet efter, at vores lærer gennem en lærerudveksling i Indien støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje havde etableret et samarbejde med en indisk lærer fra skolen Lotus Valley International School i Noida lidt uden for Delhi. Forløbet fungerede også som en forberedelse til vores studietur til Indien i efteråret, hvor vi også skal besøge de studerende på skolen.
Med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje.